Ruisleivän teko

Saavi, missä me leipää tehdään, on jotain kolmen litran kokoinen. Niitä löytyy ainakin Stockmannilta Helsingistä, mukana vielä hyvä puinen kauha. Siitä tulee kuusi leipää suunnilleen valmiina. Eli jos astia on joku sellanen, niin tietää minkä verran leipää kerralla tulee.

Ensin laitan noin kolmanneksen tai hiukan vajaan puolet siitä kiulusta vettä sinne. Tämän kokoinen taikina mahtuu astiaan loppuun saakka. Puolet jos laittaa vettä, niin se pursuaa laitojen päälle, mutta ei se sieltä valumaan lähtenyt, kun kerran lorahti vettä just se puolet. Kuvassa on ehkä vähän vähänlaisesti vettä.

Juuri on astian reunoissa ja taikinanmuruissa astiassa kuivuneena ja sekoittuu sinne sekaan ja liukenee seinistä. Olen usein käyntiin lähtemistä nopeuttaakseni ja vähän astiaa siistimpänä pitääkseni raapinut seinistä kuivia kokkareita sekaan.

kuva: vettä tiinun pohjalle
Tähän veteen siis sitten sen verran ruisjauhoja, että se on sellaista löllöä, ei ihan vettä kuitenkaan. En tiedä mitä merkitystä jauhojen määrällä on. Jos niitä on kovin vähän, niin juurelle ei riitä ruokaa ja se ei käy kuin vähän aikaa. Minulla joskus laskeutui kiinteä osa pohjalle ja päällä oli melkein kirkasta vettä, kun oli vähänlaisesti jauhoja alkuun, ja taisi olla vähän kylmässä astia kanssa. Ei hätää, jauhoja sekaan ja sekotusta, niin lähti heti taas käymään.

Isän ohje oli, että käytetään kaksi vuorokautta ja lisätään aamuin illoin jauhoja. Nyt kun juuri on saanut käydä lämpimässä niin se on tosi nopea, ja kun se on pienempikin niin voi olla ettei kestä niin kauaa saman happamuuden saavuttaminen, niin uskon että vuorokausi tai vajaa vuorokausi on parempi. Viime aikoina jopa olen käyttänyt jopa vain 12 tuntia. Juuri lötkistyy kun jauhot kuluu käydessä, ja niitä lisätään niin että se taas paksunee vähän. Sekoittaa voi niin usein kuin haluaa, se voi auttaa käymistä.

Käyminen on tosi riippuvaista lämpötilasta, kyllä se hissukseen käy normaalissa huoneenlämmössä, mutta jos jotain vähän lämpimämpää patterinvierustaa on niin parempi. Meillä ensin käytin kylpyhuonetta kun se on meillä aika lämmin, mutta sitten huomasin, että keittiössä yhden pöydän alla olevan patterin viereen lämmin ilma jää paikalleen ja se on tosi hyvä paikka.

kuva: jauhoja sekoitettu veteen
Sitten kun se on tarpeeksi käynyt, niin lisätään suola. Tämän mää aina unohdan. Määrää en tiedä, itse olen laittanut tähän taikinaan noin ruokalusikallisen mitan tai vähän enemmän. En tiedä ollenkaan onko liian vähän, ei sitä liian suolaseksi ainakaan ole kukaan sanonut. Meillä kai kotona laitettiin myös kuminaa, mutta mulla ei ole kuminaa ollut enkä niin välitä, niin en ole laittanut. Muitakin mausteita kai voi käyttää.

Jauhoja pistän niin kauan kuin jaksan ensi kauhalla ja sitten käsin niitä taikinaan sekoittaa. Siinä lehtijutussakin sanottiin, että ei yleensä tapahdu sellaista, että tulisi liian kiinteää tehtyä. Mää ainakin pistän jauhoja niin kauan, että käsi väsyy. Kerran uskoisin, että olen laittanut liikaa, se ei enää jaksanut liian kuivana oikein nousta. Luulisin, että niin paljon kuin jaksaa kauhan kanssa sinne sekoittaa on aika sopivasti ja vähän sen päälle käsin.

kuva: taikina tehtynä tarpeeksi kiinteäksi kuva: taikina valmis nousemaan
Taikina nousee taas tosi lämpimässä nopeasti, parissa tunnissa. Ei ihan kaksinkertaiseksi, ei oikeastaan lähellekään. Olen pikku hiljaa vähentänyt nostatusaikaa, koska tuntuu siltä, että sitten se jaksaa leivottuna leipänä nousta pellillä ja tulee ilmavampaa leipää. Alkuun annoin taikinan olla nousemassa kolme tuntia tai pidempään, nyt mieluiten alle kolme tuntia, esimerkiksi kaksi tuntia, jos muistan leipoa tarpeeksi ajoissa. En tiedä onko tällä merkitystä sitten kuitenkaan.

kuva: noussut taikina
Kourallisesta taikinaa aina pyörittelen pallon jauhojen kanssa ja lättään sen pellille leivinpaperin päälle, taputtelen tasaiseksi ja teen reiän. Käytän reikään pupunmuotoista piparkakkumuottia, niin reikäleivistä tulee kivan näköisiä kun niissä on pupu keskellä. Perinteistä olisi käyttää pyöreää muottia tai jopa aitoa onttoa sarvea. Reikä laitetaan takaisin taikinaan ja menee osaksi seuraavia leipiä. Otan taikinaa kouraan seiniä raapien niin, että astia tulee melkein puhtaaksi, mutta siis pieni kerros tai taikinaviiruja jää seiniin. Joskus jopa menee melkein tasan kuuteen leipään taikina :-) Taas samaan lämpimään paikkaan sitten leivät pellillä kohoamaan. Joskus kohotan leipiä niin, että lämmitän uunia pari minuuttia ja laitan sinne.

kuva: taikinamöykku kouraistuna tiinusta
kuva: taikina on leivottu palloksi kuva: littanaksi tasoitettuun leipään reikä kuva: taikinaa kaavittu tiinusta neljän leivän edestä
Juuren säilymisen takia jotkut jättävät viimeisestä leivästä syntyvän reiän talteen ja jättävät sen kuivumaan taikina-astiaan. Itse paistan sen leiväksi myös. Käsistä ja työkaluista jää kuitenkin tarpeeksi taikinanmurusia astian pohjalle ja sitten astian seiniin ja puukauhaan jää niin paljon taikinaa, että juurella ei ole mitään ongelmaa säilyä.

Kolmen tai vaikka viiden tunnin kohoamisen jälkeen (heh, ehkä kahdella tunnillakin pärjäisi) uuniin 225 astetta ja 25 minuuttia. Ennen uuniin laittamista pistellään haarukalla leipiin reikiä, joista höyry pääsee purkautumaan pois. Ilman tätä tulee onttoja onkaloita kuoren ja sisuksen väliin. Joku sanoi, että myös veden lisääminen missään vaiheessa taikinaan tekee näitä onttoja onkaloita.

Valmiit kuusi leipää annan jäähtyä, laitan osan, esim. 3 pakkaseen, ensimmäinen leipä menee aika lailla saman tien lämpimänä ja pari leipää menee seuraavien muutaman päivän aikana. Se ei kuitenkaan säily kovin pitkään, kun ei mitään säilöntäaineita ole, eikä ole kiva päästää kuivumaankaan.

kuva: kaavittu tiinu jossa kauha ja taikinanmuruset kuivuvat

Jaakko Hyvätti, Jaakko.Hyvatti@iki.fi, +358 40 5011222